Strategice pe POS DRU

martie 4, 2009

De fapt, nu doar strategicele ci si contractele de grant intra in aceeasi galeata in ce priveste contributia proprie a beneficiarului. Se pare ca, potrivit contractului de finantare, contributia beneficiarului trebuie virata in contul din trezorerie deschis special pentru proiect.

In plus, TVA-ul nu se plateste din contul proiectului deoarece este un cost neeligibil si in cazul facturilor purtatoare de TVA, baza se plateste din contul din trezorerie, iar TVA-ul se plateste din cont deschis in banca comerciala.

7 Responses to “Strategice pe POS DRU”

  1. andra Says:

    Salutare!
    bun venit in lumea Phare. hartii, peste hartii… nu am cuvinte. am implementat pana acum cateva proiecte pe DRU, si te-as mai putea ajuta cu cateva nelamuriri, oricum este NEBUNIE!!!.
    cea mai recenta „nazdravanie” este ca mi-a venit un addendum inapoi, ca nu a fost bine completat, pentru ca…. s-a schimbat denumirea ministerului….
    bestial!
    magda ciumac este o tarfuluita, din cate am auzit si eu.
    platile de la proiectele phare se fac exculsiv prin contul proiectului. insa am avut si proiecte care acceptau si altfel, in cazul institutiilor publice.

    pupici!

    • alabamasong Says:

      debutul in lumea phare mi l-am facut cu ceva ani in urma si am manageriat cateva zeci de phare din calitatea de beneficiar si alte cateva zeci din calitatea de expert al unei asistente tehnice. Nu am absolut nicio necunoscuta in ce priveste phare si nici nu mai vreau sa aud de proiecte phare. Cu structuralele e alta poveste insa. Toata lumea orbecaie in acest moment: de la beneficiari pana la AM-uri, OI-uri etc.

  2. Ella Says:

    Foarte interesante chestiuni! Mi-am regasit intrebarile din ultimele nopti de nesomn. Si daca am facut plati de TVA din contul special? Are vreo noima sa pun acum banii reprezentand TVA-ul in contul respectiv? Si vorba ta cum sa-i pun? Ca trezoreria nu mi-i primeste?
    Crede-ma ca sunt in pozitia de a demisiona! Asta nu e tara! Sun la AMPOSDRU sa intreb in ce cont sa inregistrez costurile de personal ale partenerilor pe care le decontez si-mi spune ca nu au inca o solutie dar sa-l storc de informatii pe responsabilul financiar. EU SUNT RESPONSABILUL FINANCIAR BAI NENE SI NU AI DE CE INFORMATII SA MA STORCI CA NU E SOLUTIE CONTABILA LEGALA LA ASTA!!!! Ca se lucreaza pe grupuri de lucru cu MF. Sa mori tu??
    Si nebunia cu Manualul Beneficiarului…..iti vine sa le rupi capul. Eu vin din mediul privat – multinational in lumea finantarilor. Dar e varza aici…si mie abureala AMPOSDRU si confuzia lor nu-mi suna deloc a bine. Mai bine ma las! Juristul si-a dat oricum demisia!

    Multumesc anticipat de eventualele lamuriri!

    Spor!
    Ella

  3. alabamasong Says:

    Buna Ella, bineinteles ca se poate orice. Cu conditia sa ai argumente si sa insisti pana obtii ce-ti trebuie. Banii pot fi depusi in trezorerie 😉 In baza contractului de finantare, in calitate de beneficiar esti obligat sa virezi in acelasi cont special si banii ce reprezinta contributia proprie. Asadar iti depui contributia iar pana la sfarsitul proiectului e foarte probabil sa nu poti cheltui tot, pe cale de consecinta contributa ta se diminueaza… si daca se diminueaza inseamna ca-ti raman mai multi bani in cont care acopera altceva… in speta un TVA platit aiurea 😉
    Sa-ti dai demisia? Mi se pare lasitate. Te-as sfatui sa ramai acolo unde esti, caci la anu’ vei fi foarte departe 🙂
    Succes

  4. Ella Says:

    Neata!
    dupa ce te-am citit aseara m-am mai linistit. Dar nu in totalitate. Problema e mai complexa. Beneficiarul finantarii nu are bani! Nici pt contributia lui, nici pt TVA-ul neeligibil! Si fiecare miscare diferita a AMPOSDRU cu impact financiar cade ca un bumerang in capul meu – ca n-am prevazut! Ori chestia asta nu-mi prea convine.
    Ma mai gandesc cu demisia…dar pe de alta parte…mi-e mila si de bebele meu de 8 luni care striga toata ziua mama si eu stau aiurea in discutii si calcule de prost gust.
    Unde as putea fi la anu?

    Ella

  5. Jam Says:

    Hello,
    I am not at all a specialist in your field of activity ( in France we didn’t have at all similar funds) but I need to understand something clearly: for a POSDRU project, a romanian NGO must pay the VTA from a separate banking account and the NGO cannot ask to get back the VTA as it was the case in the preaderare fund ( that’s what I read on internet) so in fact if I simplify: for a posdru project: the „contributie proprie” of an ONG is 2% of the cheltuieli eligibile, 19% VTA, and of course the cheltuieli ineligibile. The NGO will not be able to get back the VTA, am I right?
    Merci d’avance pour votre reponse.
    Bonne soirée

    • alabamasong Says:

      hi, for a romanian NGO, the VAT is paid from own financial sources, but it will be reimbursed in the same time with next tranche. VAT is paid from a separate banking account because is a non-eligible cost.
      so, you are not right; the VAT is reimbursable. Check the OG 29/2007 with all changes made on it.

      good luck.


Lasă un comentariu